Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


onsdag 11 december 2013

Dag två på snön som föll

Idag gjorde vi ett försök på snön igen, plusgrader och genomblöt snö. Tron om bra drevföre fanns men tyvärr fick vi aldrig veta då det var absolut totalt slaglöst på hela skogen tror jag.
Iso sökte bra, inledde med en tur på 1km, som rundades av med några 200-400meters turer i närområdet, för att åter slå ut 1,5km, återkom och for sen iväg 1,6km från där jag satt, såg han gjorde nån snurr högt upp i berget och tillslut hörde jag honom också driva energiskt, men det slutade lika tvärt som det började i princip. Jaktkompis Lasse som hade gått upp mot där Iso var kom i kontakt med älgar, men iso driver inte älg och han tog upp högre upp där dom legat på hygget, samt blev tyst innan han kom ner på hygget så älg var det knappast. Lasse försökte sen få med han upp igen mot där han blev tyst men han verkade lite rädd och ville inte tillbaka, han slog istället iväg ytterligare 600meter därifrån innan han slutligen kom tillbaka och ner till oss så småningom, då hade ha sökt förgäves i 4 timmar.
Vad han drev vet jag ej, men finns 4 alt som jag ser det.

Hare som kröp eller som for in bland älgarna (ändå osannolikt att han skulle lämna det området då han ligger kvar minst ett par timmar på tappten)

Mård då han drev påsticksliknande i 3-4 minuter så kan det vart synkontakt med mård som sen träat eller krypit ( men skulle han blivit så rädd för en mård?)

Räv Inte omöjligt heller, kan krypit som vanligt nästan, ligger sällan kvar mer än några minuter på en räv som krypit, men här provade han inte ens lösa nån tappt, borde knappast blivit rädd heller.

Lo Går lo på skogen, kan han sprungit på och drivit tills det träat eller satt emot så han blev rädd och bröt, inte omöjligt, har visat intresse för lo tidigare.

Rådjur eller älg ser jag för osannolikt, älg har han aldrig drivit, bara skällt grovt ett skall sen fortsatt som vanligt, om han nu fått för sig att driva rådjur så vet i tusan om han släppt efter 3 minuter och sen komma tillbaka lite rädd. Älgarna som låg på hygget fick väldigt bråttom med, rejäla räckspår efter dom.
Ingen vits spekulera.
Iso får för dagen iaf 5 jaktlust för att vara lite hård ;-) Och 5 sök då han är lite fjollig å ska komma förbi å fjanta sig så man få be han sticka igen, då gör han det men för en 6a får han nog hoppa över dösnacket mellan sökrundorna ;-) Fast man måste ändå säga att han jagar med den som går ut med han, han kör inga egotrippar under flera timmar eller går två grannamarker bort för att hitta nåt, han är ganska lämplig på det viset. Hittar vi ingen hare inom 1,5km från där vi är behöver han inte fara längre. Då hamnar jakten ändå dit vi inte vill att den skall vara.

Nu stundar lite jobb igen och även skare mot helgen är jag rädd, vi får nog ladda mot nästa vecka om inte föret blir bra så gammelhusse far nån sväng i helgen.

Lägger in två bilder på våran jaktkamrat Göte som även han var ute på skogen idag med sin finnstövare från välikyläs kennel, hon hade efter många om och momen upp en hare men blev aldrig nåt riktigt drev då det enl göte verkade lukta dåligt. En otroligt grov/muskelös tik, har aldrig sett dess like faktiskt, men med en utmärkt jaktlust. Göte är en av de få som varken har halsband eller pejl när han jagar, men tror nog snart det är på gång då hon visat sig vara mer än lovligt svårkopplad :-) 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar