Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


fredag 22 april 2011

Lite påskläsning.

Lägger vi idag miljontalskronor på en vargpopulation som till stor del byggs på hybrider?

Den 21/3 gav naturvårdsverket besked om att en såkallad genetiskt värdefull varg från den finsk/ryska populationen skulle flyttas till Örebro efter att den rivit renar i Jämtland och stört renäringen. Bilden på vargen publicerades på naturvårdsverkets sida och många lyfte på ögonbrynen över den speciella färgen då den var i stort sett helt gul.

Även om man sett fler brokiga vargar i Scandivavien sen återkomsten så väckte denna funderingarna igen, kontakt togs med Forskare i Finland och Ryssland och beskedet var klart.
Proffessor Eirik Granqvist vid National Science Museum, Bangkok tillika fd överkonservator vid de finska nationalsamlingarna, samt vid Zoologisk Museet vid universitetet i Bergen samt Musee des Sciences Naturelles i Orleans, Frankrike, grundare av två naturhistoriska museer, varav ett i Finland och ett i Frankrike samt varit chef för tre naturhistoriska museer. Hållit föreläsningarna i däggdjurens jämförande anatomi vid Helsingfors universitet samt veterinärhögskolan m.m. Var klar med sin åsikt, den gula färgen finns inte hos renrasiga vargar utan endast hos korsningar, att med DNA faställa hurvida det är en hybrid eller ej är dessutom inte möjligt då dessa är av samma art, med DNA kan endast släktskapet fastställas och mycket riktigt visade provet på att "vargen" var av rysktursprung.

Kaarlo Nygren fd chef för viltforskningsstationen i Finska karelen kunde inte se nåt konstigt i Eiriks uttalande och fyllde i att Praktiskt taget alla hundliknande djur, varg, kojot, shakaler, dingo, -och tamhund anses nuförtiden vara av samma art. Skillnader i deras DNA är små, väl under en procent av alleler. Antalet kromosomer är densamma ( hos älgar är det inte så tex även om de alla ser mycket likadana ut), kromosomernas bandstruktur likaså. Några genetiker som Ray Coppinger menar på grund av DNA- analyser, att det är bara smaksak om hunden utvecklades av varg eller vice versa. Troligen därför har man ändrat den linnéska nomenklaturen mellan före detta hundliknande arterna så att dom alla hör till samma art , Canis lupus. Detta innebär, att dom alla är för närvarande fridlysta i EU. Hund-varg- bastarder likaså.

Färgen varieras hos vilda djur ganska lite, men variationen ökas nästan genast när djuren manipuleras medvetet eller av människor. Renar, gräsand, iller, kor, hästar och andra ger goda bevis på detta. Ryska genetiker som experimenterade på silverräv fick hundliknande rävar inom fem- åtta generationer genom att skilja icke- aggressiva och aggressiva valpar. De icke- aggressiva, nyfikna valpar fick efter några generationer krokig "jämthundsvans" och pälsfärgen blev mycket brokig. De aggressiva valparnas grupp förblev däremot som silverrävar som aldrig gillar människor och förstår inte hans meningar och gestik. Så enkelt går det alltså i hägn.
Faktum kvarstår att vargen inte är renrasig, hybriderna från den finsk/ryska populationen som togs fram Under det kalla krigets dagar, då Kirov Institutet odlade fram korsningar mellan varg och laika för den ryska gränsvakten. Korsningarna är ytterst vaksamma men skäller inte. Linjerna efter dessa hybrider finns än idag i våra vargar även om de nu möjligtvis ligger några generationer bakåt i tiden.

Även om uppfödare på varg och hund finns på flera platser i norden även idag, Och som enligt några forskare även varit intressanta från miljöintresset under 70 och 80 talet då vargen helt plötsligt återkom till Sverige,Tyskland mfl. Grimsö kunde inte heller förneka i sitt senaste uttalande om den gula "vargen" att den hade hundgener bakåt i stamtavlan .Då dyker genast ytterligare en frågeställning upp, hur kan vargarna/hybriderna vi har i Scandinavien lida av för beståndet katastrofal inavel med hundgener i stor del av populationen? Det finns mängder av exempel på populationer som startats på ett fåtalindivider, men där genetiken varit god vilket är den enda förutsättingen som behövs. vitsvanshjorstammen som nu finns i Finland började med fyra hindar och en hjort. Sista säsongen sköts över 25 000 och landägarna anser att detta var inte tillräckligt. Hela populationen har varit i gott skick, även variationen i några egenskaper tycks vara lika bra som den ursprungliga i Amerika. Förvränger Svenska forskare sanningen eller beror det helt enkelt på liten erfarenhet och kunskap? De forskare som kritiserar Grimsös metoder får inte heller komma fram i debatten, precis som de forskare som nämns i den här texten.

Eirik Granqvist säger även om den gula "varg" som naturvårdsverket lade hundra tusentals kronor på att flytta, att den helt klart är en av de nu så populära laika/vargkorsningarna som släppts också i Norge, Finland och Tyskland. Businessen tycks vara lukrativ. Korsningarna blir lättare stationära och gör således mera illa lokalt medans en verklig varg är oberäknelig i sina vandringar. Husky/vargkorsningar förekommer också. Likaledes har han sett bild av mongolisk varg i Sverige. De har inte kommit av sig själva. I Frankrike där han bott i 21 år anlitades han som expert av myndigheterna när de första vargarna började dyka upp igen. De som sades ha invandrat till Mercantour från Italien var av fel ras. De var inte italienska vargar utan sibirisk skogsvarg.
För att stärka upp Eriiks påsåtende togs kontakt igen med Karlo Nygren som också har kontakt med Pjotr Danilov, chefen för den ryska vetenskapsakademis karelska forskningslaboratorium för zoologi i ryska karelen, Och som har sysslat hela sitt liv med stora rovdjur och han kunde inte heller finna några fel i Eiriks uttalande, utan konstaterade även han att den gula varg som flyttats till Örebro är resterna av hybriderna från gamla kirovinstitutet.
Även om flera forskare vill hävda att de med DNA kan avgöra hurvida vargar är renrasiga eller ej så tillkommer faktum att du bör ha god kännedom om de olika varianternas anatomi. Man måste med erfarenhet kolla på öronenslängd och form, noslängden, huvudetsform samt kroppsformen och färgen på klorna samt tassarnas form, svanslängden mm, det är inte alls så enkelt men de som haft åtskilliga vargar på sitt dessiktionsbord av både ren varg och hybrid ser det ganska snabbt. Kan gemföras med att försöka lura en mångårig extriördomare för hundar att taxen han har framför sig är en schäfer för att DNA säger så.

Flera av de vargar som finns i Sverige idag har de typiska kännemärkena för varghybrid, nämnas skall att det även finns ren rasig varg i de vargar som nu rör sig i Sverige, vilket även det är bekräftat av ovanstående nämnda forskare. Men varför avlar vi och sattsar miljontals svenska kronor på icke renrasiga vargar? När man i Finland och Ryssland skjuter bort dessa individer ? Och är inavelsteorin verkligen så akut som man vill påskynda? Med den enorma genbas som finns med hundgener nån eller några generationer tillbaka? Lider en hund med betfel idag av katastrofal inavel? Och skall de vargar/hundar som idag springer i våra skogar verkligen gå under EU:S art och habiratdirektiv och vara rödlistat?
I Usa där bla våra Svenska forskare hämtar mycket av sin expertis kan nämnas att vargstammarna enligt myndighetspersoner ökat 8-10gånger mer än den ursprungliga planen, och fortsätter att öka med 30-50% varje år. Flera välrenomerade skribenter och biologer menar att man använt sig av bedrägliga statitstiska modeller och beräkningsmetoder, samt att man drastiskt underskattat vargpopulationen och dess effekt på klövvilt och tamboskap samt att det hela är ett skrämmande värk av ren vilseledning.

För ett antal århundraden sedan tillät inte den politiskt korrekta vetenskapen att jorden var rund och inte platt eller att jorden tvinnade runt solen och inte solen runt jorden. De från denna sanning avvikande vetenskapsmännen skulle tystas och avrättas. Statsmakten bestämde vad som var politiskt korrekt vetenskap och vad som inte var det. Avvikelser fick inte förekomma. Precis som med livet i naturen har kanske inte detta ändrats även om vi idag låter de med avvikande åsikter leva. När det gäller miljön och dess frågor så tillåts inga kritiker till påståda utdöende teorier och förödande klimatkatastrofer.

Eirik har censurerats i flera av Sveriges största tidningar och inte tillåtits komma fram med sina erfarenheter, som han säger själv har han inget emot rovdjur men är en svuren fiende till lögner, och det är precis i lögnerna det största hatet ligger i dagens förda rovdjurspolitik.

//jerry jonsson och Peter Rönnqvist

(reflektion)
Hur dagens vargstam kan var så inavlad så dom räknas som mer än helsyskon är ytterst märkligt, som man kan läsa i texten så har antalet individer ingen betydelse om generna är bra, vilket de borde vara i de vargar som finns i Sverige idag om de som "invandrade" och startade den svenska stammen var från Finland och Ryssland där variationen är god och att de då skulle haft goda gener, däremot om man som många tror och har flertalet vittnesuppgifter på mm, en dokumentär som visats i Norge vars namn är Ulvmysteriet (finns på Youtube) som man i Svensk Media vägrat att visa och tystat ner visar på att de första vargarna skulle kunna ha planterats in av Projekt varg som Anders bjärvall mfl startade på -70 talet med mål att till vilket pris som helst återinföra varg i Sverige trots att det vid den tiden var olagligt att plantera in djur i naturen. man säger även i Projekt vargs rapport att enda sättet är att plantera ut från djurparker eller att smugla in från våra länder i öst.
Att då Stammen är i dåligt skick idag är inget konstigt om man nu satte planen i verket och planterade in från djurparker där djuren oftast har dålig variation.
Är det det man nu skall rädda upp med hybrider och i panik införda vargar från öst?

Artikeln ovan har skrivits om i flera olika format, vi har "lockat" journalister över hela Sverige, försökt att få in det på ordet fritt, inte ens våra jägarorginisationer som lever på statliga bidrag vill ta i det som står i artikeln trots att 3 högt internationellt erkända forskare med lång erfarenhet kommer med dessa uppgifter. Jerry som har kontakt med dessa får dessutom i löpande information allt eftersom det händer något i Sverige och i rovdjurspolitiken och dom är inte nådiga mot våra Svenska forskare.
Hur blir man förresten varg expert? Om jag druckit öl i 30 år blir jag då automatiskt en ölkännare och ölexpert? Så har det fungerat i Svenska Rovdjurspolitik.
Nämda Anders Bjärvall som startade och drev Projekt varg var även under samma tid ansvarig på naturvårdsverket och har anlitats som expert trots att hans kunskap endast kan härledas till att han "hållit på" med vargar i 30 år. Att han startat och format dagens rovdjurspolitik märks tydligt än idag.


Detta är en varg 46kg skjuten licensjakten 2010. Ockelbo

varg skjuten efter trafikolycka, skulle enligt DNA prov vara född i filipstad..är enligt ovanstående forskare en tydlig hybrid.

Den varg som Flyttades till Örebro och som startade artikeln ovan finns att se på Naturvårdsverkets sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar