Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


måndag 28 mars 2011

Cykling med Iso idag, idag fick han sträcka ut lite en liten längre sträcka, ett tag så blåste han ut lite i mun giporna men han aldrig få igång flåset innan husse svängde in vid porten.
Är ju sugen på utställning i sommar med, men iom att Iso inte gått nåt jaktprov kan han inte meritera sig på utställning vilket känns lite tråkigt.
Finns nog många unghundar i samma situation när vintern både 2009 och 2010 var katastrof artade ur jaktsynpunkt.
När Deltagarna på utställningarna sviker rejält nu så undrar jag om inte det vore en sak att tänka på att man utan jaktprovs merit kan tävla om cert på utställning, men att dom inte delas ut förrens man gått jaktprov och erövrat minst en 2a öppen klass.
Har haft disskussionen på Facebook och Stövarklubbens sidan där i ämnet, några menade på att det kan drabba aveln att vi då riskerar avlar på endast utställnings meriterade hundar vilket givetvis skulle kunna bli ett problem.
Fast egentligen så händer inget med inlåsta cert då hunden inte blir utställning meriterad officiellt förrens jaktprovs starten är avklarad.
Att vi sen skulle avla på ej jaktprovs meriterade hundar ser jag som icke troligt då det inte gynnar någon, visst vill vi ha snygga hundar då extriören även har inverkan på den jaktliga kapaciteten, men det är det rent jaktliga som är huvudsaken för alla skulle jag tro.
Den klara fördelen är att hundarna alltid har nåt att tävla om och ingen blir tvingad eller fastlåst utan det är helt upp till var och en, hur och i vilken ordning dom vill meritera sin hund.
Fler hundar på utställningarna och ökade möjligheter till arrangemang runt omkring med fler hundar i ringarna, samt större möjligheter för lokalklubbarna att få in lite pengar i kassan som dessutom kan lyfta upp jaktprovsverksamheten.
Att man dessutom måste ha 2a öppenklass och vara HD röntgad för att bli rekomenderad av avelsrådet bromsar också upp risken att man börjar avla på endast utställnings meriterade hundar.
För nog har vi så pass seriösa uppfödare att dom verkligen ser till att avelsdjuren har mycket godjaktlust och andra viktiga funktioner och inte bara ser ut som en primadonna i utställningsringen.

Argumentera gärna emot så ska jag försöka bemöta detta, är alltid kul att få höra andra vinklar angående detta.
Blir givetvis mycket gissningar och antaganden men sån är det ju :-)
Hur som helt så tror jag att vi måste se över saker som fungerat förr men som kanske inte riktigt fungerar längre i samma utsträckning.
Vi får inte låsa fast oss i gamla mönster för att det alltid fungerat förr! En sån verksamhet har aldrig fungerat i det långa loppet.
Jakt förknippas oftast med ordet TRADITION och det är också en viktigt del, traditioner betyder mycket för människor men ibland kan traditionen också låsa fast verksamheter i banor som inte utvecklar och då hamnar man snabbt i uppförsbacke.

Nu gnäller både hund och dotter...måste därmed kila!
Trevlig kväll och dag önska jag hussar hundar mattar mfl!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar